Cheap Energy

Svealands Elbolag

Stockholms Elbolag

Kärnfull Energi



Greenely

Energi2, företag

Kundnöjdhet

Vad säger de nuvarande kunderna om elbolaget? Är de nöjda eller finns det något som de är missnöjda med gällande elbolaget? Det finns flera olika undersökningar som årligen görs gällande kundnöjdhet.

Pris

Att välja det billigaste elavtalet behöver inte nödvändigtvis betyda att det är det bästa för dig. Om pris är den viktigaste punkten för dig finns det flera alternativ som oftast ligger i närheten av varandra prismässigt men som är olika bra.

Därför är det bra att jämföra elavtal

Genom att jämföra olika elavtal ökar du dina chanser att hitta det elavtal som passar bäst för just dig och ditt hushåll. Du kan då spara pengar årligen eftersom du har större kontroll över din elkostnad, framför allt om du bor i villa.

Fast eller rörligt elavtal

Priset och utbudet varierar beroende på om du vill ha ett fast eller rörligt elavtal. Ett fast pris låser du under en period och betalar då samma pris varje månad medan ett rörligt elavtal följer utvecklingen av elpriset på elbörsen Nord Pool och priset varierar då varje månad. Flera elbolag erbjuder även elavtal med mixat rörligt och fast pris. Det är därför viktigt att du bestämmer dig för vad som passar bäst för dig och ditt hushåll inför ditt val.

Hushållets ekonomi

Vid val av elavtal väljer du ett rörligt, fast eller mixat elpris. Det är då viktigt att du ser över hushållets ekonomi och vad du klarar av om elpriset går upp i framtiden. Elavtal som endast baseras på rörligt elpris kan variera kraftigt beroende på marknadsrörelser och det är därför viktigt att du själv har koll på vad du klarar av.

Förnybar energi

Nästan samtliga elbolag erbjuder elavtal med förnybar energi. Du kan i många fall själv välja hur stor del av ditt elavtal som ska komma från förnybar energi. Det är i flera fall möjligt att både välja förnybar energi från olika energikällor som exempelvis vattenkraft, vindkraft, lokala producenter och solcellsanläggningar.

Vanliga frågor och svar om elavtal

Vilket elavtal ska jag ha?

Det elavtal som passar dig och ditt hushåll bäst är individuellt och beror på flera faktorer. Vi jämför de största och populäraste elavtalen för att underlätta ditt val.

När är det bäst att binda elavtal?

Det finns inte ett svar på när det är bäst att binda elavtalet. Det kan finnas olika anledningar till att binda elavtalet och det kan vara väldigt individuellt när det är rätt läge. Under vinterhalvåret tenderar elpriserna att vara högre än under sommaren. Flera elbolag erbjuder därför vintersäkrat elavtal.

Vad är ett volymvägt elpris?

Flera elbolag debiterar sedan 2010 sina kunder med ett så kallat volymvägt elpris vid rörliga elavtal. Det innebär att elpriset timme för timme multipliceras med mängden el som köptes den timmen vilket resulterar i ett viktat medelpris.

Nord Pool presenterar varje månad medelpriset på el. Om elbolag köpt mest el under de dyraste timmarna blir dock det viktade medelpriset högre än Nord Pools medelpris. Därför har allt fler elhandelsbolag gått över till att ta betalt för den faktiska kostnaden för deras elköp.

Varför består min elräkning av två delar?

Din elräkning består av dels en del som är hänförlig till elnätsbolaget och dels en del som är hänförlig till din förbrukning.

Elnätsbolaget blir tilldelat till dig och går inte för dig att påverka. Det beror på var din anläggning ligger och är ett så kallat naturligt monopol. Den enda gången då du kan få ett nytt elnätsbolag är om du flyttar.

Den delen av din elräkning som är hänförlig till din förbrukning går för dig att påverka och det finns fler 100 olika elbolag att välja mellan. Vi har jämfört några av de vanligaste elbolagen för att underlätta ditt val. Se mer under Skellefteå Kraft, Fortum, Göta Energi, Vattenfall och Eon.

Vad innebär grön el?

Grön el är detsamma som förnybar energi. Det innebär att elen är producerad av förnybara energikällor såsom vattenkraft, vindkraft och biobränsle.

Vad innebär fossilfri el?

Fossilfri el är el som produceras av fossilfria energikällor som kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Fossilfria energikällor släpper inte ut någon koldioxid i atmosfären.

Hur fungerar vindkraft?

Vindkraftverk omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. Det är en maskinkonstruktion som består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar och påverkas av vindens kraft. Rotorn består av en generator som producerar elektricitet som förs över till elnätet.

Vindkraftverk beror på vindens energitillförsel och kan därför variera. Vindkraften har ökat i Sverige de senaste tio åren då flera vindkraftverk byggts i framför allt södra Sverige. Lite mer än 10% av all el som produceras i Sverige kommer från vindkraftverk.

Vad är solceller?

Installationer av solceller har blivit allt mer populärt för enskilda hushåll. Solceller är ljuskänsliga halvledardioder som omvandlar ljus till elektricitet. En solcell består av halvledare som fungerar som dioder.

När dioderna belyses skapas elektricitet i diodens backriktning. Solcellerna seriekopplas i solpaneler eftersom varje enskild cell ger ganska låg spänning.

Solceller har historiskt varit dyra att installera och användes till stor del på platser som inte nåddes av elnätet som exempelvis i sommarstugor. Det finns dock numera ett statligt stöd för solceller vilket gjort att flera installerar solceller.

Vad innebär fast elpris?

Ett fast elpris innebär att du binder elpriset och betalar samma pris varje månad oavsett hur elpriset rör sig på marknaden. Flera elbolag erbjuder en bindningstid på tre månader upp till 10 år.

Vad innebär rörligt elpris?

Ett rörligt elpris innebär att din månatliga elkostnad varierar från månad till månad. Elpriset följer då marknadens rörelser på elbörsen vilket innebär att priset både kan gå upp och ner beroende på rörelser på marknaden. Elprisets rörelser går inte att förutspå och du bör därför inte välja ett rörligt elpris baserat på hur du tror att marknaden kommer röra sig i framtiden. Vid val av ett rörligt elpris är det är viktigt att du är medveten om att elpriset kan svänga kraftigt både upp och ner som kan leda till höga elkostnader vissa månader vilket ställer krav på hushållets privatekonomi. Historiskt har det dock visat sig att ett rörligt elpris oftast ger ett lägre elpris över tid.

Vad innebär mixpris?

Ett mixpris innebär att du till hälften har ett fast elpris och till hälften ett rörligt elpris. Du betalar då ett förutbestämt pris under bindningstiden för det rörliga elpriset och ett rörligt pris för resterande.

Så bestäms elpriset

Elpriset bestäms och handlas baserat på marknadspris på den Nordiska elbörsen Nord Pool. Elpriset bestäms utifrån utbud och efterfrågan och varierar från timme till timme. De flesta privatkunder betalar dock ett genomsnittspris för hela månaden. Om du vill bli debiterad per timpris måste du ha ett rörligt elavtal med timmätning vilket du i så fall väljer hos ditt elbolag.

För aktuellt elpris se Energimarknadsbyrån.

Om påslag och avgifter

Det är vanligt för elbolagen att ta ut vissa påslag på marknadspriset. Ofta ligger påslaget på mellan 3-8 öre/kWh exklusive moms. Elbolagen tar ut påslaget för att bland annat administrera elcertifikat, avgifter till kraftnät och Nord Pool samt inköp av ursprungsmärkning. Förutom påslaget tillkommer hos många elbolag även en månadsavgift på ca 30-50 kronor inklusive moms.

Det består elkostnaden av

Det totala elpriset som du betalar per månad består av tre olika delar.

Kostnad för elnätet i det område som du bor i, så kallad nätavgiften. 

Kostnad för din förbrukning och den kostnad som elbolaget betalar för att köpa in el från Nord Pool samt elbolagets påslag och avgifter.

Kostnad för energiskatt till staten. Energiskatten ligger på 35,3 öre/kWh exklusive moms. Energiskatten syns på elnätsfakturan.  

Moms på 25% tillkommer på samtliga delar för privatpersoner.

Förnybar energi

Om du som elkund väljer förnybar energi innebär det att elbolaget köper ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor som bland annat solkraft, vindkraft och vattenkraft.

Flera elbolag erbjuder förnybar energi som en del av kostnaden för ursprungsmärkningen i påslaget. Om du inte vill betala extra för förnybar energi blir ditt val automatiskt den svenska residualmixen som består till viss del av el producerad med fossila bränslen. Se mer om förnybar energi och fossifri el.

Vår jämförelse riktar sig främst till privatpersoner som vill få en ökad förståelse för elavtal och hur du som ska tänka inför ditt val. På sajten hittar du också bra och viktig information om hur elavtal fungerar.

I vår jämförelse tittar vi främst på vilka typer av elavtal som finns, elavtalens innehåll, vilka tillval som erbjuds, priser, rabatter och möjligheten till förnybara energikällor.

Prisexemplena ska endast ses som exempel och din slutliga månadskostnad baseras på din faktiska elkonsumtion, ditt hushåll och dina preferenser. Se bolagens hemsidor för fullständiga villkor och prisuppgifter.

Om informationen på sajten skiljer sig från den information som presenteras på bolagens hemsida är det alltid bolagens information som gäller. Den information som presenteras på bolagens hemsida gäller alltid före informationen på denna sajt. Det som presenteras på denna sajt är övergripande och inte anpassad efter individers specifika behov och situationer.

Hur gör jag med mitt elavtal när jag ska flytta?

Om du ska flytta är det viktigt att du kontaktar ditt nuvarande elnätsbolag och meddelar flytten. Du bör sedan kontakta ditt blivande elnätsbolag och meddela att du flyttar in minst fem dagar innan.

Vid val av elbolag går det bra att kontakta ditt elbolag för att flytta över avtalet till den nya bostaden. Om du inte själv aktivt väljer elbolag blir du anvisad ett elbolag och betalar ett så kallat anvisningspris som oftast är betydligt högre än övriga elbolag.

Fler saker som som kan vara bra att se över när du flyttar är till exempel försäkringar. Se jämförelsesajten Försäkra Hem för mer information.

Hur vet jag hur mycket el jag förbrukar per år?

Din elförbrukning hittar du enklast på din senaste faktura. På fakturan hittar du även ditt anläggnings-ID som du behöver veta om du ska byta elavtal.

Kan jag byta elnät?

Nej, det är inte möjligt för dig att byta elnät. Elnätet ägs av ett elbolag i ditt område och du kan därför inte själv välja vilket elbolag som levererar elnätet.

Är det någon skillnad på villa och lägenhet?

Elkostnaden är oftast betydligt högre i en villa än i en lägenhet. Det är därför extra viktigt att du tar kontroll över dina kostnader och väljer elavtal själv när du bor i villa då du kan spara väldigt mycket pengar i månaden.

Vad innebär elområden?

Svenska kraftnät (SVK) ansvarar för elnätet i Sverige. Sedan den 1 november 2011 är Sverige indelat i fyra elområden: Luleå (SE1), Sundsvall (SE2), Stockholm (SE3) och Malmö (SE4). Uppdelningen innebär att elpriset kan variera i de olika elområdena beroende på kraftläget i respektive region.

Elpriset som gäller för just din anläggning beror på var i landet den ligger. För att kunna ge dig ett så korrekt pris som möjligt vill därför vill elbolagen veta ditt postnummer när du efterfrågar en offert på ett elavtal.

Vad är ett anläggnings-ID?

Svenska kraftnät (SVK) ansvarar för att byta elavtal till ett nytt elbolag behöver det nya elbolaget veta ditt anläggnings-ID. Ett anläggnings-ID består av en unik kod för din elmätare på 18 siffror. Du hittar ditt anläggnings-ID på din senaste faktura, elavtalet eller din elmätare. 

Frågor & svar
Vilket elavtal ska man välja 2023?

Exakt vilket elavtal som du ska välja är svårt att ge ett generellt svar på eftersom det beror på din bostadssituation samt om du föredrar ett rörligt eller fast avtal. För att hitta de bästa elbolagen i de olika kategorierna är vår topplista en bra start.

Vem har bästa elavtal?

Ett av de elavtal som allmänt anses vara både billigast och bäst just nu är Fortum. Det är också ett av Sveriges absolut största elbolag just nu med över en miljon kunder.

När på året ska man binda elpriset?

Det är svårt att säga eftersom att det skiljer från år till år. Vissa år har det visat sig vara billigare att binda sitt elavtal under våren eller sommaren medan det har varit billigare under hösten eller vintern under andra år.

Hur länge kommer elpriset vara högt?

Det är omöjligt att veta eftersom det beror på prisutvecklingen på den europeiska elmarknaden, politiska beslut samt väder och vind.

Jämför elavtal och spara pengar

Ett bra sätt att spara pengar är genom att jämföra olika elavtal. Genom att jämföra olika elavtal kan du hitta det billigaste och bästa alternativet för dig. Att aktivt jämföra elavtal och verkligen ta sig tid att se över sin situation när det gäller elavtal kan göra så att man sparar flera tusenlappar varje år. Den som har en hög elförbrukning kan nämligen spara omkring 10 000 kronor genom att bara byta elavtal.

För att spara in så mycket pengar på att byta elavtal så behöver man först och främst jämföra olika elavtal. Att göra det är inte det lättaste. I Sverige finns nämligen omkring 100 olika elbolag och att jämföra alla dessa elbolags erbjudanden och priser är ett tidskrävande arbete.

Bra att veta om elnätsavtal

Varje hus och lägenhet är anslutet till ett elnät och man kopplas upp mot elnätet genom sitt elnätsavtal. Gällande elnätsavtalet går det inte att själv göra något aktivt val, utan själva avtalet tecknas automatiskt med det elnätsföretag som äger elnätet där din bostad ligger. Elnätsföretaget ansvarar för att transportera elen från elnätet hem till dig.

Innan du flyttar till en ny bostad är det viktigt att teckna ett elnätsabonnemang minst en vecka i förväg. Från elnätsföretaget kan du få ut viktig information som ditt anläggnings-ID, områdes-ID och de har också siffror som kan hjälpa dig att beräkna din årsförbrukning. All denna information är bra att ha när du ska teckna ett nytt elavtal.

Olika faktorer påverkar elpriset

Det finns många olika saker som spelar in och påverkar elpriset i Sverige idag. En sådan väldigt tydlig faktor är vädret. Det är vida känt att elpriset stiger när det är kallt ute, till exempel, vilket också är en förklaring till varför elpriset är så mycket högre på vintern än på sommaren. Anledningen till att det är så stavas tillgång och efterfrågan.

När det är kallt och mörkt ute ökar de allra flesta människor sin elförbrukning. Bland annat går det år betydligt mer el för att värma upp bostäderna för alla som har eluppvärmning hemma.

Något annat som gör att elpriset åker berg- och dalbana upp och ner är det faktum att el inte kan lagras. När ett överskott av el produceras så kan den inte lagras till sämre tider. El som produceras måste användas i samma ögonblick och när kunderna konsumerar mer el måste leverantörerna få fram mer el ögonblickligen.

Om de inte har möjlighet att göra det måste de importera el eller använda dyrare energikällor, som exempelvis att elda med olja. Detta innebär att efterfrågan på el överstiger tillgången och enligt klassisk ekonomisk teori så stiger då priset. Detta kan bli kännbart för alla som har ett rörligt elavtal eller ett mixavtal.

Så fungerar Sveriges elförsörjning

Svensk elproduktion är först och främst baserad på vattenkraft och kärnkraft vilket är två pålitliga källor till energi. Tillsammans står dessa två energikällor för omkring fyra femtedelar av Sveriges elproduktion. Kärnkraftverken i Sverige kan nämligen producera el med full kraft oavsett om det regnar, blåser eller snöar utomhus.

Däremot är kärnkraftverken känsliga för höga temperaturer. När havsvattnet värms upp och blir varmare än 25 grader fungerar inte kylningen av kärnkraftsreaktorerna lika bra som vanligt, vilket innebär att kärnkraftverken producerar mindre el och i vissa fall måste stängas av. Detta innebär oftast att elförsörjningen i Sverige måste tryggas via dyrare energikällor och detta innebär ofta att elpriset skjuter i höjden vilket även märks på elräkningen för alla som har rörliga elavtal.

En annan pålitlig källa till el är vattenkraften. Vattenkraften skapas ur våra välfyllda vattenmagasin som ser till att massor av el kan producera över en längre tid och detta gör så att elpriset sjunker. Det är tack vare vattenkraften som elpriset ofta sjunker under våren. Detta sker då isarna i norra Sverige smälter och vattenmagasinen fylls upp ordentligt.

De senaste åren har Sverige satsat mycket på vindkraft vilket är en av orsakerna till att elpriset skjuter i höjden mellan varven. För att vindkraftverken ska producera el så måste det nämligen blåsa utomhus, när det inte blåser så produceras helt enkelt ingen el. Det får heller inte blåsa för mycket för då måste vindkraftverken stängas ner på grund av risken för överbelastning. Därför är vindkraften mer ett komplement och ingen långsiktig lösning på energiförsörjningen i Sverige.

Med tanke på dessa olika energikällors egenskaper så kan vi slå fast att de bästa förutsättningarna för ett lågt elpris finns när vädret är lagom varmt, vattenmagasinen är välfyllda och det inte blåser för mycket. Elpriset i Sverige är med andra ord väldigt beroende av väder och vind. Detta är en av anledningarna till att många väljer att teckna ett elavtal med fast pris men det innebär samtidigt att elpriset kan bli väldigt lågt när förutsättningarna är de rätta och det är något som alla med rörliga elavtal eller mixavtal har möjlighet att tjäna pengar på.

Om du vill jämföra fler elavtal går det att göra med Elmarknad.se




Friskrivning

Rättlätt

Vi reserverar oss för eventuella fel på hemsidan. Företräder inte elhandelsbolagen som är publicerade på denna webbplats. Användning av Rattlatt.se och agerande utifrån information hämtad från webbplatsen sker alltid på användares enskilda ansvar. På Rattlatt.se strävar vi alltid efter att ha uppdaterad och korrekt information. Vi kan dock inte garantera tillförlitligheten eller korrektheten på den information som finns på webbplatsen. För mer information om ett specifikt elavtal rekommenderar vi att du kontaktar respektive elbolag.